Hasan Basri Aktan ağabeyimizin daveti ile aylarca Polat Renaissance Otel ve İnternationalHospital de yaptığımız toplantılar sonrası KEMAV ın resmen kuruluşu için geri sayım başlamıştı. Sepetçiler kasrında 31 mart 2002 deki ilk genel kurul da Etem Kılıç’ın “ Bizi korumaya alın,kışın nüfus 800 ün altına düştü” cümlesi,yüreğimizi yakan bir çığlıktı adeta. Bu toplantı KEMAV vakfının bir çok yerleşik ve gurbetçi hemşerimiz tarafından ilçenin geleceği için bir umut olarak görüldüğünün ifadesi idi. Tarıma elverişli arazisi olmayan,hayvancılık ve sanayi girişimlerinde başarılı olamayan ata ocağı,Kemaliyemiz, nüfus olarak,aş ve iş yetersizliği gibi bir çok konuda gün be gün eriyordu.Oysa bu cennet yurt köşesinin ,eşsiz coğrafyanın, bacasız sanayiiden yana çok büyük bir şansı,”turizm”” potansiyeli hiç değerlendirilmemişti.Bir otobüs dolusu doktor arkadaşımı Eğine götürdüm yine vakfın ilk günlerinde. Hayran kaldılar. Nemrut, Divriği darüşşifası ve Harput u da içeren gezinin yıldızı Kemaliyemiz idi. Hekim arkadaşlar Malatyadan Kemaliye ye geri dönmek istediler, Kemaliye den bir daha geçelim diye..
Kışın 800 lere düşen nüfusu az ama “özgül ağırlığı fazla” bu “mındik şehir”, KEMAV ın kuruluşu sonrası adeta engin kültürü ile “benim en büyük kaynağım insandır” diye ıraklığını,unutulmuşluğunu kırmanın kıpırtılarını hissettirmeye başlıyordu. Özden ,Yeşil Eğin ve Gurbet gazetelerinin yanı sıra,gerçek bir sportmen, Eğin beyefendisi olan Tahir Sehlikoğlu’nun çıkarttığı Dutağacı gazetesi ile bir çok büyük şehirde olmayan bir yerel basın zenginliği, gurbette olsun sıla da olsun Kemaliyelileri birbirine bağlıyordu.SırrıÖzerdalın “Hasret” gazetesi ile yerel basınımızın gücü artarak devam edecekti. Bu olumlu hava Mustafa Haznedar ağabeyimizin başkanlığındaki yerel yönetime de yansıyor, rahmetli Tiryakioğlu'nun vasiyeti ile ilçeye adeta taze kan olan maddi kaynak aktarılıyordu.Gerçek birer vatansever olan mülki idare amirlerimiz, kaymakamlarımızın KEMAV'ın misyon ve vizyonunu anlayarak ,özellikle vilayet ile ilişkileri üst düzeyde geliştirilmesine destek olmaları bu günler de ilçemiz için ayrı bir şanstı. Tüm bu olumlu gelişmeler yanında Kemaliye için KEMAV, bumahsun kenti çıkmaz sokak olmaktan çıkaracak, “kaliteli turizm “ çabalarının öncüsü olacak “Kültür ve Doğa Sporları Şenliği” nin 1. sini,ismi adeta “Kemaliye valisi” olarak özdeşleşmiş Recep Yazıcıoğlu anısına bir vefa projesi olarak hayata geçiriyordu.
Her yıl değişik türde çamlar,akasyalar binlerce ağaç, KEMAV ın Orman Bakanlığı ağaçlandırma GM nezdindeki girişimleri sonucu, Kemaliye merkez ve köylerine ulaştırılır iken Kırkgöz, Horozgözü gibi bir çok yer de,vakıf tarafından hatıra ormanı tesis edildi.Etrafları telle çevrilip fidanlar yaşama tutununcaya kadar yıllarca ücretle eleman tutulup sulandı, bakıldı. Kemaliye'nin çevresindeki madencilik çalışmalarına karşı duyarlılık ve farkındalık adına girişimler başlatıldı.Vakıf bünyesinde ,yerel yönetimimizle istişare sonrası tespit edilen sorunlardan,mahalle ve köy yollarının asfaltlandırılmasından, köylerin içme suyu projelerinin gerçekleştirilmesine ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunuldu. Bu yıllarda vakfımızın mütevelli heyeti üyesi de olan bakanlarımız Ali Coşkun ağabeyimizin,Hasan Basri Aktan ağabeyimizin girişimlerinin çok büyük katkısı oldu. Kemaliyemizin devletimizin üst düzeyindeki son temsilcisi başkanımız İsmail Yücel in bayrağı devraldığı sürede de KEMAV ın Kemaliye için özverili çabaları hız kesmeden devam etti.Vakıf tarafından dizayn edilen 4 dilde, büyük kentleri kıskandıran kent rehberleri turizm için çok önemli bir eksiği giderdi .Hersene onlarca ulusal basın yayın organında Kültür ve Doğa Sporları Şenliği vesilesi ile yüzlerce kez yer alan Kemaliye konulu haberler ,belgeseller derlenip arşivlenerek Kemaliye sevdalılarının ve misafirlerin beğenisine DVD,CD olarak sunuldu.Şenlikler vesilesi ile her yıl 200 bin liraya yakın tamamı sponsorluklarla toplanan maddi kaynak büyük ölçüde Kemaliye ye aktarıldı.Konaklama ,yemek ve ulaşım gibi hizmetlerde ilçeye katkı sağlandı.Kemaliye konulu akademik çalışmalara destek olunarak kültür yayınları,ülkenin en ünlü fotoğraf sanatçılarının gözünden görsellerin yer aldığı albümler,kartpostallar,müzik CD leri DVD ler bastırıldı.Turizm alt yapısında katkı gayesi ile hediyelik tişört, mug, benzeri hatıra özellikli örnek oluşturan eşyalar yaptırıldı.
Kültür ve Doğa Sporları Şenliği esnasındaki foto safari yarışmaları,halk yürüyüşleri,yaban hayatı gözlemi,göbek toplama yarışmaları,yüzlerce sergi,söyleşi,konferans ve saydam-film gösterileri ile Kemaliyemizin eşsiz mimarisi,kültürü ve doğasının bir açık hava okulu olduğu farkındalığı yerleştirilmeye çalışıldı.Doğa ile barışık,çevreye saygılı ve en önemlisi bizim dışımızdaki canlılara da yaşam hakkı tanıyan doğa sporcusu bilincinin yöremizde filizlenmesi ve geleneksel hale gelmesi vakfımızın ana hedeflerinden biri oldu.KEMAV la oluşan bu doğa ya dönük iklim değişikliğine en büyük katkıyı veren çabalardan biri de mütevelli heyeti üyemiz Prof.Dr. Ali Demirsoy olmuştur. TÜBİTAK ve Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile Kemaliyemizin flora ve faunasını araştırmaya yönelik Doğa Okulu projesi,yine Erzincan Üniversitesi Hacı Ali Akın meslek yüksek okulu bünyesindeki Doğa Tarihi müzesinde bu çalışmaların arşivlenmesi ülkemizdeki benzersiz çalışmalardan birini oluşturmuştur. KEMAV ın Kaymakamlık,Belediye ve son yıllarda Vilayetimiz le koordineli yürüttüğü Kültür ve Doğa Sporları Şenliklerinin hiç şüphesiz en büyük kazanımlarından biri de köy ve çevre ilçe gezileri olmuştur.Çekül vakfının da desteklediği Havza turizm i olgusu çerçevesinde, uzaklığına istinaden tek başına bir turizm destinasyonu olmakta sıkıntı yaşayan Divriği, Harput, Kemah, Arapgir gibi yakın yerleşimlerle,geçmişte çok büyük ticari ve kültürel bağların olduğu Sarıçiçek yaylası ve civar köylerine düzenlenen gezilerle bağlar güçlendirilmiştir.Özellikle Şenlikler esnasındaki köy gezileri, merkez ile köyleri kaynaştıran,insanımız nezdinde farkındalık yaratan çok önemli bir kültürel etkinlik olmuştur.Çocuklarımıza yönelik etkinliklerle geleceğimiz olan yavrularımızın öz güvenlerini arttırma, sanatçı ve çevre dostu kişiliklerinin gelişmesine katkı sağlamayı hedefledik. Geleneksel mimari dokunun korunması, tarihi evlerin ve sokakların restorasyonu konularında yerel yönetimin en büyük destekçisi yine devlet kademelerinde ki girişimleri ile vakfımız olmuştur. KEMAV her sene gerek Şenlikler esnasında, gerekse öncesi ve sonrasında yerel yönetim ve mülki idare ile işbirliği içinde, ilçeye onlarca alt yapı kazanımıda sağlamıştır.Bulmuş olduğu sponsorluklarla kamp yerleri tesisi, Ankaranın doğusunda hiçbir belde de bulunmayan çeşit ve sayıda spor araçları, platformlar kazandırılması, Avrupa Birliği başta olmak üzere yöresel ve ulusal bazlı projelerde lokomotif rol üstlenmesi,sivil toplum örgütlerini,yapılanmaları desteklemesi bunlardan bazılarıdır.
Turizm sezonunda bugün Kemaliye ye bir günde gelen yüzlerce turist,onlarca büyük turizm firması otobüsü gelecek için bir büyük umuttur, başarı öyküsüdür.Vakfımızın bu konudaki gerek tanıtım gerekse de turizm alt yapısına yönelik ufuk açıcı çalışmaları takdire şayandır.Yine vakfımızın öncülük ettiği “Dünyanın en yüksek köprüsü” “Sırat on Fırat” ın ihalesi yapılmıştır.Bu görkemli ve Türkiye'nin Guinness rekorlar kitabına girecek şu anki tek mühendislik eseri,açıldığı gün Kemaliye dünya çapında bir turizm destinasyonu,mutlak gidip görülmesi gereken bir belde olacaktır.
Resmen kurulduğu günden de önce, daha hazırlık aşamasından, bugüne aralıksız KEMAV çatısı altında çalışmaktan büyük onur ve mutluluk duydum. Dünyanın gittiğim, gördüğüm yüzlerce beldesinde,etkilendiğim güzelliklerin zaten emsalsiz olan memleketimde de olması için çalıştım.Başkanından,gönüllüsüne,öğretmeni, işadamı, grafik tasarımcısı birçok Kemaliye evladını bu çatıda tanıdım, onlarla birlikte özveri ile güzel memleketimizin daha da güzelleşmesi için elimizden geldiğince çaba gösterdik.
Saygı ve sevgilerimle
Yrd.Doç.Dr.Mustafa Ferudun Çelikmen, KEMAV